subota, 12. studenoga 2011.


Čišćenje srca vodi u Džennet

Čišćenje srca jedan je od puteva koji vode do Dženneta. Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, opisujući prvu skupinu koja će ući u Džennet, kaže: „Među njima nije bilo sporova, razmirica niti mržnje. Njihova srca bila su poput srca jednog čovjeka." (Buharija) Jedne prilike Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, prisutnim ashabima u džamiji je rekao: „Sada će vam na vrata ući jedan od stanovnika Dženneta!" Na vrata je ušao naizgled običan čovjek. Međutim, Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, ove riječi ashabima u mesdžidu je govorio tri dana uzastopno kada se na džamijskim vratima pojavljivao ovaj čovjek. Pa je Abdullah b. Amr, radijallahu te'ala 'anh, odlučio da se bolje upozna s dotičnim čovjekom. Kada se upoznao s njim, ništa posebno nije vidio kod njega, pa ga je obavijestio o riječima Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, i upitao ga za djela kojima je zaslužio Džennet još na Dunjaluku. Čovjek je rekao Abdullahu: „Ja ne činim od djela osim ono što si vidio. S tim da u mojim prsma, mojoj duši, nema mržnje niti zavisti ni prema bilo kojem muslimanu zbog onoga što mu je Allah, subhanehu ve te'ala, dao od dobra." Čuvši te riječi, Abdullah b. Amr je rekao: „To je ono čime si zaslužio mjesto u Džennetu." Allah, subhanehu ve te'ala, obavještava nas o stanju stanovnika Dženneta pa kaže: „Iz njihovih grudi Mi ćemo zlobu odstraniti; ispred njih će rijeke teći ..." (Prijevod značenja El-E'araf, 43.) „I Mi ćemo zlobu iz grudi njihovih istisnuti, oni će kao braća na divanima jedni prema drugima sjediti." (Prijevod značenja El-Hidžr, 47.) Kakvi su oni bili na Dunjaluku? Kaže se da je nagrada srazmjerna djelu. Allah, subhanehu ve te'ala, opisuje njihovo stanje i na Dunjaluku, pa kaže: „i onima koji su Medinu za življenje izabrali i domom prave vjere još prije njih je učinili; oni vole one koji im se doseljavaju i u grudima svojim nikakvu tegobu, zato što im se daje, ne osjećaju, i više vole njima nego sebi, mada im je i samima potrebno. A oni koji se usčuvaju lakomosti, oni će sigurno uspjeti. Oni koji poslije njih dolaze - govore: 'Gospodaru naš, oprosti nama o braći našoj koja su nas u vjeri pretekla i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vjernicima; Gospodaru naš, ti si, zaista, dobar i milostiv!'" (Prijevod značenja El-Hašr, 9-10.)
 




Kako očistiti svoje srce?

● Dova je jedan od najboljih načina čišćenja srca. To vidimo iz ajeta: „Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla i ne dopusti da u srcima našim bude imalo zlobe prema vjernicima!" Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, također bi učio dovu: „Allahumme es'eluke kalben selimen! Gospodaru moj, molim te da mi podariš čisto srce!"
● Lijepo mišljenje i razumijevanje svake tuđe riječi na najljepši mogući način - Omer, radijallahu te'ala 'anh, je rekao: „ne smatraj nijednu riječ svoga brata muslimana zlom sve dok postoji i najmanja mogućnost da se protumači dobrom!" Imam Šafija, rahmetullahi 'alejh, je rekao: „Onaj koji želi da mu Allah, subhanehu ve te'ala, podari lijepu završnicu, neka ima lijepo mišljenje o ljudima."
● Neistraživanje tuđih mahana i grešaka, a ukoliko se i primjete, neophodno je tražiti im opravdanja - Ibnu Sirin, rahmetullahi 'alejh, je rekao: „Kada ti dođe nekakva loša vijest o tvome bratu, traži mu opravdanje, pa ukoliko ga ne pronađeš reci: „Sigurno on ima opravdan razlog koji ja ne poznajem!" Sjetimo se riječi Abdullaha b. El-Mubareka, rahmetullahi 'alejh, koji je rekao: „Vjernik traži opravdanja, dok licemjer istražuje greške."
● Uzvraćanje na loše lijepim ponašanjem i to se ne smatra slabošću, kukavičlukom, već, naprotiv, snagom, sposobnošću i razboritošću. Allah, subhanehu ve te'ala, je rekao: „Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati." (Prijevod značenja Fussilet, 34.)
● Udaljavanje od ogovaranja i prenošenja tuđih riječi.
● Vjerovanje u Allahovu odredbu i Sudnji dan.
● Prisjećanje na ponašanje Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve sellem, koji bi se zahvaljivao Allahu, subhanehu ve te'ala, na Njegovim blagodatima koje je podario ne samo njemu već i drugim ljudima. Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, bi to činio svako jutro i veče.
Molim Allaha Uzvišenog da nam pomogne da očistimo svoja srca od svih prezrenih osobina koje ne dolikuju nijednom muslimanu i koje bi mogle biti prepreka na putu do Allahovog zadovoljstva i Njegovog Dženneta. Neka je svaka zahvala Allahu, subhanehu ve te'ala, i neka je salavat i selam na Njegovog Poslanika.

[DESET STVARI KOJE VODE ALLAHOVOJ LJUBAVI 


Prva stvar 

Ucenje Kur'ana s razmisljanjem i razumijevanjem negovih znacenja,sta se njima zeli reci ,poput knjige koju covijek nauci napamet i tumaci je kako bi shvatio sta je njen autor njom htio reci. 

Druga stvar 

Priblizavanje Allahu nafilama(dobrovoljnim ibadetom) nakon farzova jer to covijeka dovodi na stepen da bude voljen(od Allaha) nakon ljubavi(prema Allahu od covijela). 



Treca stvar 

Stalni zikr u svakoj situaciji,jezikom,srcem,djelima i primejerom ima udjela u ljubavi(od Allaha) u onolikoj mjeri u kolikoj(covijek)cini taj zikr. 

Cetvrta stvar 

Davanje prednosti onome sto On voli nad onim sto ti volis kada se pobude strasti i uspinjanje ka Njegovoj ljubavi,makar to uspijanje bilo tesko. 

Peta stvar 

Upoznavanje srca s Njegovim imenima i svojstvima,razmisljanje o njima i njihovo spoznavanje,uzivanje u vrtovima te spoznaje jer onaj ko je spoznao Allah putem Njegovih imena i svojstva taj Ga je bez ikakve sumnje zavolio. 

Sesta stvar 

Posmatranje Njegovog dobrocinstva i skrivenih i vidljivih blagodati jer to vodi ka ljubavi prema Njemu. 

Sedma stvar 

A ona je jedna od najinteresovanijih:da srce u potpunosti bude ganuto pred Uzvisenim Allahom(to se nemoze opisati). 

Osma stvar 

Osamljivanje s Njim u vremenu kada se On spusta(na zemaljsko nebo)kako bi Ga dozivao ucio Njegove rijeci i srcem stajao pred Njim uz postivanje roba prema svome Gospodaru a zatim zavrsiti sve to trazenjem opsosta i kajanjem.

Deveta stvar 

Druzenje s onima koji iskreno vole Allaha ubiranje najboljih plodova njihovog govora,kao sto se biraju najbolji plodovi i da ne govoris osim kada govor bude korisniji znas da ce ti poboljsati tvoje stanje i koristiti drugome.

Deseta stvar 

Udaljivanje od svega onoga sto se isprijecava izmedju covjekovog srca i Allaha dz.s.

Riznica Mudrosti
Rekao je Poslanik, s.a.v. s:“Doći će vrijeme kada će ljudi imati lica ljudi, a srca šejtana. Prolijevat će krv i neće se suzdržavati ružnih djela. Ako s njima trguješ, prevarit će te, a ako im nešto povjeriš, izdat će te. Djeca su im zlobna, mladi prepredeni, a stari među njima ne naređuju da se čini dobro i ne odvraćaju od zla. Sunnet je kod njih novotarija, a novotarija sunnet. Onaj ko nad njima ima vlast u zabludi je. Tad će Allah dati vlast najgorima od njih. Čestiti će moliti Allaha, ali im dove neće biti uslišane».

"Smiraj srca na necemu i pouzdanost u isto ne biva osim sa ubijeđenjem. Naprotiv, jasnim oćitim ubijeđenjem. Zbog toga češ naći srca sljedbenika kur´anskih i hadiskih tekstova - tj. ehli sunnet vel džemat - da su smirena i zadovoljna vjerom u Allaha, Njegova imena, Njegova svojstva, Njegove radnje, Njegove meleke, Posljednji dan. Ne kolebaju se u tome, niti se raspravljaju u tome." (Es Savaik el mursele 2/741)

Ljubite svoje neprijatelje
"Čuli ste da je rečeno: ‘Voli bližnjega svoga, a mrzi neprijatelja!’ Ali ja (Isa) vam kažem: Volite i svoje neprijatelje i molite se za one koji vas progone, da biste postali djeca svojega nebeskog Oca, Koji daje da Njegovo Sunce izlazi i nad zlima i nad dobrima, te da kiša pada i pravednima i nepravednima." Indžil, Matta 5:43–45







1 komentar:

  1. * * * * * * * * * * * * * * * * *

    Naše srce otkuca 67 puta u minuti. Svaki put kada pozeli da otkuca svoj sljedeci otkucaj, ono stane i pita Allaha, subhanehu we te'ala,"Da li mi je dozvoljeno da otkucam?", Pa ako Allah kaže "Da", ono otkuca svoj otkucaj, ali, ako Allah kaže "Ne", ... onda je životu kraj!!!

    * * * * * * * * * * * * * * * * *

    OdgovoriIzbriši