subota, 12. studenoga 2011.

Poslanik, s.a.v.s, je rekao: »Čuvajte se mu'minskog pogleda, jer on gleda Allahovim nurom»! Ima li Allahova nura u našim očima?! Šta se postiže čuvanjem pogleda od harama?! Između oka i srca postoji međusobna povezanost. Čime je okupirano oko, time se okupira i srce. Ako je oko ispunjeno muljem, taj mulj otiče u srce i prlja ga. Ako je srce prljavo, zaprlja se i oko i obrnuto. Srce je objekat Allahova pogleda, a mi ga možemo napraviti kantom za smeće ili šejtanskim WC-om.

1. Pokornost Allahu s.v.t, a to je krajnja dunjalučka i akhiretska sreća svjesnog insana. Nema ništa korisnije ni na dunjaluku ni na akhiretu od pokornosti Stvoritelju u onome što je naredio i što je zabranio. Pokornost Allahu insana čini sretnim i zadovoljnim, a nepokornost nesretnim i nezadovoljnim na oba svijeta.

2. Čuvanje pogleda od harama spriječava prodor otrovnih strijela do srca, koje, ako bude njima pogodjeno, odlazi u propast ili zamire.

3. Čuvanje pogleda od harama vezuje srce za Allaha i čuva stalni kontak s Njim. Prljanje pogleda haramom razara srca, nagriza ga i odaljava od Allaha. Za roba nema većeg nazatka od prekida veze sa Stvoriteljem.

4. Čuvanje pogleda jača srce i čini ga radosnim, a prljanje pogleda srce čini slabim i tužnim.

5. Čist pogled srcu pribavlja nur, dok prljav pogled srce zavija u tamu. Zato je poslije naređenja o čuvanju i obaranju pogleda spomenut Allahov nur: »Reci vjernicima da obaraju neke svoje poglede i čuvaju svoje polne organe ... Allah je svijetlo nebesa i Zemlje, primjer Njegova nura je poput niše u kojoj je svjetiljka»! Dakle, primjer Njegova nura u srcu roba vjernika koji izvršava Njegova naređenja i čuva se Njegovih zabrana, je poput svjetlosti raznih khajrata sa svih strana ili tame nevolja i iskušenja sa svih strana.

6. Čuvanje pogleda izoštrava mu'minsku oštroumnost kojom raspoznaje istinu od zablude, dobro od zla i slično. Šah b. Šuđža' el-Karamani bi govorio: »Ko gradi i održava svoju spoljašnost slijeđenjem sunneta, unutrašnjost dubokom sviješću, ko čuva pogled od harama, zaštiti sebe od strasti i nagona, i navikne se na halal zalogaj, imaće nepogriješivu oštoumnost».

7. Čuvanje pogleda daje hrabrost, postojanost, nepokolebljivost i snagu. U suprotnom dolazi kolebljivost, strah, kukavičluk i nemoć.

8. Čuvanje pogleda spriječava puteve šejtanu za osvajanje srca i dominaciju nad njim. Haram pogled mu otvara mogućnosti prodora u srce i nered u njemu. 

9. Čuvanje pogleda otvara priliku za razmišljanje o korisnim stvarima i vrijednostima, navodi na dobro djelo, rađa korisne ideje i odvodi u korisno društvo. «Ne pokoravaj se onome čije je srce nemarno prema Kur'anu, koji slijedi strast i kome je sve naopako»!

10. Između oka i srca postoji međusobna povezanost. Čime je okupirano oko, time se okupira i srce. Ako je oko ispunjeno muljem, taj mulj otiče u srce i prlja ga. Ako je srce prljavo, zaprlja se i oko i obrnuto. Srce je objekat Allahova pogleda, a mi ga možemo napraviti kantom za smeće ili šejtanskim WC-om.


"Kušnje navaljajuju na srca poput nizanja stabljičica pri tkanju hasure. Srce koje ih prihvati biva obilježeno crnim biljegom, a srce koje ih odbaci biva obilježeno bijelim biljegom. Tako se srca razdjele u dvije vrste: jedna su vrsta crna, garava srca - ona su poput ispražnjena vrča: ne prihvataju dobro i ne odbacuju ono što je loše, a prihvataju jedino ono što utoljuje njihove prohtjeve; druga su vrsta bijela srca, kojima nikakva kušnja nauditi neće dok je Nebesa i Zemlje." (Hadis je sahih. Bilježe ga Muslim i Ahmed)



Nema komentara:

Objavi komentar